Beer Can Chicken à l’Orange

20" Voorbereiding
90" Kooktijd
3/5 Moeilijkheid
4 Personen
Ingrediënten:
  • 1 hele kip (1,5-2 kg)
  • 1 blikje bier (33 cl)
  • 1 grote appelsien (biologisch, bij voorkeur)
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 el honing
  • Optioneel: Aardappelen, wortelen of uien voor in de pan

Voorbereiding:

  1. Kip kruiden: Meng in een kom de olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, zout, peper en honing. Rasp de schil van de appelsien en voeg deze toe aan het kruidenmengsel. Wrijf de kip rondom in met dit mengsel.
  2. Bier en appelsien voorbereiden: Open het blikje bier en giet ongeveer een derde eruit (of drink het op).
    Snijd de appelsien doormidden en pers het sap van de ene helft in het blikje bier.
    De andere helft kun je in plakjes snijden en bewaren voor in de pan.
  3. Rooster klaarzetten: Vul de pan van de roaster met je favoriete groenten, zoals aardappelen, wortelen, uien en plakjes appelsien.

Bereiding:

  1. Barbecue voorbereiden: Verhit de gasbarbecue tot een temperatuur van ongeveer 180°C, met indirecte hitte.
  2. Kip plaatsen: Zet de kip rechtop op het bierblik met het appelsiensap in de roaster. Zorg dat de kip stevig staat.
  3. Kip grillen: Plaats de roaster met de kip in het midden van de barbecue (boven de uitgeschakelde branders). Sluit de deksel en laat de kip ongeveer 1,5 uur garen, of totdat de kerntemperatuur van de borst 75°C bereikt.
  4. Afwerking: Haal de kip voorzichtig van de barbecue en laat even rusten.
    Serveer met de geroosterde groenten en appelsien plakjes uit de pan.